Alvorlige samtaler på Chios 12.2 – Anne forteller

Samtalen med Mamoud og Masar

Kurdisk flagg, malt av barn på stein. Foto Anne Holmen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg er nettopp kommet hjem fra min hyggeligste kveld så langt. Hvorfor ? Jeg fikk snakket godt og lenge med to menn som kom fra Syria og Afghanistan. Mamoud er kurder fra Syria og Masar er fra Afghanistan. Mamoud er fra den kurdiske delen av Syria. I flere tiår har kurderne slåss mot sine nabostater for å få sitt eget land. Mamoud var lei av krig og ønsket seg ikke inn verken i den ene eller den andre hæren. Men det å være militærnekter i Syria betyr fengsel og i verste fall henrettelse.

Mamoud mente at krigen i Syria startet slik: Demonstrasjonene for demokrati i de nordafrikanske statene spredte seg til Syria. Assadregimet som langtfra hadde respektert menneskerettighetene tidligere, var villig til å endre sin praksis. I stedet for å godta dette, grep terrorister til våpen. Mamoud mente dette var idiotisk. I Syria kriger Assads hær noen ganger med og andre ganger mot ISIS.

Masar fra Afghanistan fortalte en annen historie:

Da han var 26 år, ville hans far gifte han bort til sin kusine, som var 11 år. Men Masar hadde andre planer. Han ville gifte seg med den jenta han var glad i. Faren slo Masar hver gang de diskuterte dette. Jenta han ville gifte seg med, sto i fare for å bli drept av sin familie.

Så de rømte, via Tyrkia, til Hellas som båtflyktninger. Han har vært på Chios i ett år, og jobber nå for NRC (Flyktningehjelpen). De to første månedene kunne de ikke gå ut av flyktningleiren. Han giftet seg med sin kjære her på Chios. Hun bor nå i en leir i Athen. På bildene han viste meg, hadde hun gjemt ansiktet. Hun var redd for å bli gjenkjent av sin familie. Jeg spurte om det var klokt av Masar å vise sitt ansikt. Min familie vet hvor jeg er,  sa han – og de vil ikke drepe meg. Hennes familie vet ikke hvem jeg er, defor er det ikke farlig for meg å vise ansikt forklarte han.

Hans svoger hadde også flyktet fra Afghanistan og jobber nå i NRC. Han har tatt sin søsters parti og vil ikke røpe hvor hun er. Masar fortalte at han ønsket seg til Sverige. Han hadde kjøpt en butikk der som selger bildekk. Om ett år får han gresk pass, og da kan han dra til Sverige.  Det gledet han seg til.

Masar fortalte at foreldrene giftet seg da de var 12 år. Ett år senere ble han født. Han hadde også to brødre og to søstre.
Moren døde da hun var 37 år. Hun var gravid og måtte ta keisersnitt. Det gikk galt. Han mente legene i hans hjemland ikke kunne jobben sin. Han var fortvilet over at moren døde på den måten.

0 Comments

Add Your Comment: