Farvel til Chios – Anne på vei hjem!

Utdeling av mat, Souda leir, Chios Foto: Anne Holmen

Oppdrag over for Anne i Hellas, Chios

Mitt oppdrag på Chios er avsluttet. Jeg har fått et innblikk i problemet. Jeg har møtt flyktninger i alle aldre. De fleste er unge menn. Noen er kvinner og noen er barn. Alle har vært svært hyggelige mot meg og de andre humanitære hjelperne. Språkproblemer begrenser hvor mange jeg har fått kontakt med. Noen er heldigvis flinke i engelsk. Ellers snakket de arabisk, farsi, dari osv.

Det er kanskje 700 mennesker igjen i Souda leiren som består av telt. Chios har også en annen leir som heter Vial. Barnefamilier og spesielt sårbare bor på hoteller. Temperaturen nå på vinteren er kanskje mellom 5-10 grader. Luftfuktigheten er nok høy, ettersom det er en øy. Det kan blåse ganske kraftig her, og det endrer seg fra dag til dag. Nasjonalitetene jeg har møtt er stort sett fra Syria, Afghanistan, Algerie og Irak.
Jeg har fått mest informasjon fra syrere. Noen av dem er flinke i engelsk.

Det bor omtrent 100 syrere i leiren mente en 19 år gammel syrisk gutt. Syrerne er uten tvil flyktninger etter Flyktningekonvensjonens definisjon. De har mistet alt og flykter fra bombene. Tyrkia har inngått en avtale med EU om å hjelpe flyktningene. Mange EU og EØS borgere puster lettet ut.

Jeg snakket med to troverdige menn om dette. De hadde forsøkt å leve i Tyrkia i 2 år. De fortalte at syrere ble utnyttet på det groveste. De ble underbetalt og måtte betale en husleie som var 4 ganger høyere enn tyrkere for samme leieobjekt. De kunne sparkes på dagen når arbeidsgiver bestemte det. I intervjuer med kvinner som har vært i Tyrkia som flyktninger ser jeg enda mer graverende eksempler. Intervjuene skal jeg dele på min blogg senere.

Som frivillig for Dråpen i Havet, var oppgaven min å gjøre livet litt lettere for flyktningene. Vi deltok ved matutdelingen sammen med Flyktningehjelpen. Vi bidro mest med smil, et blidt «how are you?» og klemmer for unge gutter som trengte å bli holdt litt rundt. Vi lekte med barna og løftet på og koste med dem. Noen av barna hadde lært engelsk veldig bra bare på noen måneder. To dager i uka fikk de engelsk undervisning ved den sveitsiske organisasjonen BAAS (Be Aware and Share).

Kos med barn var viktig. Foto Anne Holmen

 

Ett av problemene som innbyggerne i flyktningeleirene har, er mangel på aktiviteter. Dermed sitter noen av dem oppe hele natten og drikker alkohol og ruser seg. Voldsepisoder skjer også og kan ende med sykehusinnleggelser med alvorlige skader.

Jeg ønsker å gjøre mye mer for disse flyktningene. Opplæring i software-utvikling er en aktivitet som kan føre dem inn i en jobb på sikt – særlig om de videreutdanner seg innen data.
Jeg synes det er forferdelig at mennesker går til grunne. Vi bør se på dem som ressurser og ikke problemer.

Anne Holmen

Chios februar 2017

0 Comments

Add Your Comment: